Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD
Είναι Δεκέμβρης και έχετε όρεξη για ντομάτες? Μήπως Μάρτιος και αγοράζετε κεράσια και φράουλες που είδατε να κάνουν την εμφάνισή τους στο σούπερ μάρκετ, άρτι αφιχθέντα από κάποια μακρινή χώρα του εξωτερικού; Και με το που καταλήγουν στο πιάτο σας, δεν θυμίζουν σε τίποτα τη γεύση με την οποία τα έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας; Κρίμα! γιατί μάλλον τα αγοράσατε και σε αρκετά ακριβότερη τιμή από την κανονική…
Σε μια «ανοιχτή» αγορά όπου οι μπανάνες και τα ρόδια καταφθάνουν όλο το χρόνο στη χώρα μας από π.χ. το Εκουαδόρ ή τη Νότια Αφρική, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο «πειρασμό» και να περιμένει την κατάλληλη εποχή όπου θα παραχθούν τα ντόπια προϊόντα. Αξίζει όμως να περιμένουμε και να καταναλώνουμε κατά κύριο λόγο εγχώρια προϊόντα, που έχουν παραχθεί λίγα χιλιόμετρα μακριά μας (και όχι χιλιάδες), την εκάστοτε εποχή που διανύουμε! Παρακάτω ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι για να τα επιλέξουμε:
1. Η Γεύση μετράει!!
Για τους περισσότερους από μας η γεύση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Όταν ένα τρόφιμο δεν είναι «της εποχής», είτε προήλθε από θερμοκήπιο είτε ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει ως εδώ. Πάρτε για παράδειγμα μια κατακόκκινη, ζουμερή καλοκαιρινή ντομάτα γεμάτη γεύση σε σύγκριση με μια κόκκινο-πράσινη χειμωνιάτικη ντομάτα με «χάρτινη» γεύση.
Κατά τις μεταφορές των σοδειών, τα φρούτα/λαχανικά πρέπει να κοπούν αρκετά πιο νωρίς έτσι ώστε να μην ωριμάσουν στην κλάρα και σαπίσουν κατά τη μεταφορά. Πρέπει να μπουν σε ψυγείο, να περιμένουν σε αποθήκες ώσπου να πουληθούν, εβδομάδες (μερικές φορές και μήνες!) απ τη στιγμή που κόπηκαν. Αυτό όμως δεν τους επιτρέπει να «γεμίσουν» γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά μειώνονται καθημερινά.
Επίσης, κάποιες φορές, αν η σοδειά πρέπει να ταξιδέψει πολύ μακριά, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών (και το τρόφιμο χαλάσει), τα τρόφιμα θα υποστούν επεξεργασία με ραδιενέργεια και θα χρησιμοποιηθούν συντηρητικά (όπως το κερί στα μήλα). Αν και δεν υπάρχουν καθοριστικές μελέτες που να καταδεικνύουν την επικινδυνότητα αυτής της διαδικασίας, σίγουρα ακούγετε πιο φρόνιμο το να προτιμούμε προϊόντα που δεν έχουν κάνει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στο καλάθι μας!
2. Διατροφική αξία?
Η διατροφική αξία των τροφίμων αυτών μειώνεται μέρα με τη μέρα. Έτσι ένα κεσεδάκι πρώιμες φράουλες (Φεβρουάριος) θα έχει πχ πολύ λιγότερη βιταμίνη C από ότι θα περιμέναμε κανονικά γι αυτό το φρούτο. Μερικές φορές ένα τρόφιμο, αναλόγως με τις συνθήκες αποκομιδής και φύλαξης, μπορεί να χάσει μέχρι και 70%-80% της θρεπτικής του αξίας!
Από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος έχω παρατηρήσει συχνά άτομα να έρχονται για βοήθεια επειδή αισθάνονται υπερβολική κούραση, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κ. α. ενώ ακολουθούν έναν σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά και δεν πάσχουν από κανένα νόσημα. Τείνουν να «κρυολογούν¨ πιο εύκολα και για περισσότερο καιρό από τους γύρω τους και να παίρνουν κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα που και που. Σας Θυμίζει κάτι;
Κι όμως αρκετοί από τους ανθρώπους αυτούς νομίζουν ότι η «υγιεινή» διατροφή τους είναι πλήρης σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ δεν είναι. Η αλλαγή σε επιλογές με εποχικά τοπικά φρούτα και λαχανικά κάνει τη διαφορά!
3. Ποικιλία στην καθημερινή μας διατροφή
Η ποικιλία στην διατροφή είναι το Α και το Ω για να είναι πλήρης εξοπλισμένος ένας οργανισμός. Αυτό φυσικά δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αν τρώμε όλο το χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Το να τρώμε μόνο μήλα ή μπανάνες και μαρούλι (ως τα φρούτα και τα λαχανικά της ημέρας) όλο το χρόνο δεν είναι αρκετό. Πρέπει να συνηθίσουμε να τρώμε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, που αλλάζει κάθε εποχή και μας εξασφαλίζει ενέργεια και υγεία.
4. Χαμηλότερο κόστος
Όταν μια σοδειά είναι της «εποχής» βρίσκεται στις αγορές σε πληθώρα και η τιμή της είναι πολύ χαμηλότερη απ ότι όταν είναι εκτός εποχής. Ισχύει ο βασικός νόμος της προσφοράς και της ζήτησης! Επωφεληθείτε λοιπόν διατροφικά αλλά και οικονομικά επιλέγοντας προϊόντα στην εποχή τους.
5. Σκεφτείτε το περιβάλλον
Ένα ζήτημα με το ότι υπάρχουν οι «άλλοτε»εποχικές σοδειές πια όλο το χρόνο, σημαίνει ότι υπερπαράγονται για να αποθηκευτούν και να ταξιδέψουν από και σε κάθε άκρη της γης. Το γεγονός αυτό διαταράσσει την ισορροπία της φύσης (όπως ακριβώς και του οργανισμού μας) και κουράζει το έδαφος και το περιβάλλον γενικά. Σ αυτό συμβάλλουν η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων/συντηρητικών, η συστηματική εξαφάνιση άλλων καλλιεργειών λόγω της υπερπαραγωγής μιας συγκεκριμένης κ τ λ . Τέλος η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη μεταφορά των καλλιεργειών είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι θα ήταν αν όλοι προτιμούσαμε τα τοπικά προϊόντα.
Και πότε είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή για να φάτε ένα σταφύλι, φασολάκια, λάχανο, βερίκοκα ;
Στα post Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινώπορο που ακολουθούν βρείτε τα αγαπημένα εσάς και των παιδιών σας και πότε μπορείτε να τα απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο!nutritastic.net
Σχολιάστε