Εγκυμοσύνη και υγιής αύξηση βάρους

Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD

αύξηση-βάρους-εγκυμοσύνηΤο τι τρώτε καθημερινά, ακόμη και πριν μείνετε έγκυος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Η διατροφή σας πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να αντεπεξέλθει και να δώσει στο μωρό σας την δύναμη να αναπτυχθεί χωρίς προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως -παρά την κοινή αντίληψη- ότι «τρώτε για 2», οπότε και ότι θέλετε σε διπλάσιες ποσότητες απ ότι συνήθως!

Μεταβολικά το σώμα μιας γυναίκας αλλάζει κατά πολύ στην περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω αλλαγών στις αναπαραγωγικές ορμόνες. Η μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο εξαρτάται από αυτό το διαφοροποιημένο ορμονικό περιβάλλον, το οποίο προσαρμόζει την λειτουργία του σώματος για να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες. Η απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου αυξάνεται, όπως και ο όγκος αίματος της εγκύου. Επίσης, διαφορές παρατηρούνται και στην νεφρική λειτουργία σχετικές με την έκκριση θρεπτικών συστατικών (π χ υδατοδιαλυτών βιταμινών).

Μια υγιεινή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν έχει μεγάλες διαφορές από μια υγιεινή διατροφή στη υπόλοιπη ζωή της γυναίκας και περιλαμβάνει κατανάλωση απ όλες τις ομάδες τροφίμων, στις συνιστώμενες ποσότητες. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να τρώτε για 2, αρκεί να τρώτε μια ποικιλία τροφών.

Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική σε ότι αφορά τις θερμιδικές της ανάγκες αλλά γενικά κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται κατά 100 θερμίδες/ημέρα στο 1ο τρίμηνο και 300 θερμίδες/ημέρα στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι ένα θρεπτικό σνακ (π χ 1 μεγάλη μπανάνα= 100 kcal, 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 2 μπισκότα ολικής= 300 kcal) επιπλέον την ημέρα μπορεί να τις καλύψει.

Το φυσιολογικό βάρος που θα πάρει μια εγκυμονούσα εξαρτάται από το βάρος που είχε λίγο πριν την αρχή της εγκυμοσύνης της. Υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ {βάρος σε kg ÷ (ύψος σε cm)2}, χρησιμοποιώντας το βάρος που είχε πριν τη σύλληψη, η φυσιολογική άνοδος κιλών μιας εγκυμονούσα μπορεί να παρατηρηθεί στον παρακάτω πίνακα.

BMI πριν την εγκυμοσύνη Φυσιολογική αύξηση βάρους σε kg Αύξηση βάρους /εβδομάδα πέραν της 12ης εβδομάδας
ΒΜΙ < 19 (ελλιποβαρής) 12,5 kg με 18 kg 0,5 kg
ΒΜΙ > 19 έως 24,9 (φυσιολογικό βάρος) 11,5 kg με 16 kg 0,4 kg
ΒΜΙ > 25 έως 29,9 (υπέρβαρη) 7 kg με 11,5 kg 0,3 kg
ΒΜΙ > 30 (παχύσαρκη) 7 kg
Κυοφορία διδύμων 15,9 kg με 20, 4 kg 0,7 kg
Κυοφορία τρίδυμων 22, 7 kg

Αύξηση βάρους μεγαλύτερη/μικρότερη της φυσιολογικής και κίνδυνοι

Ιδανικά, η κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξεκινά την κύηση της έχοντας ένα φυσιολογικό βάρος. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που θέλουν να προετοιμαστούν σωστά για μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να χάσουν ή να πάρουν τα κιλά που τους αναλογούν έτσι ώστε να έχουν ένα φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος πριν μείνουν έγκυες. Όταν μια γυναίκα ξεκινά την εγκυμοσύνη της ως υπέρβαρη ή παχύσαρκη, οι πιθανότητες να αποκτήσει ένα μωρό που θα γίνει υπέρβαρο αυξάνονται.

Η πολύ μεγαλύτερη αύξηση βάρους της εγκύου, πέραν του φυσιολογικού, αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών όπως ο διαβήτης κυήσεως, η προεκλαμψία και η ανάγκη για καισαρική τομή. Το ίδιο το μωρό, όταν προέρχεται από μητέρα με μεγάλη αύξηση βάρους, μπορεί να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, προκαλώντας επιπλοκές στη γέννα.

Επιπρόσθετα, όσο περισσότερα κιλά πέραν του συνιστώμενων αυξήσει το βάρος της μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανό είναι να τα διατηρήσει και μετά τη γέννα, αποκτώντας μερικές φορές εκτός των άλλων και προβλήματα με το θηλασμό.

Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί και στις περιπτώσεις όπου οι γυναίκες παίρνουν λιγότερα κιλά από τα ελάχιστα συνιστώμενα ή ξεκινούν την εγκυμοσύνη με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Τέλος, ακολουθώντας μια διατροφή που βασίζεται στην ποικιλία τροφών υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, η έγκυος θωρακίζει όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνη και το μωρό της ώστε να έχουν ένα κοινό υγιές μέλλον. Ωστόσο, εκτός από την ποιότητα, η συχνότητα και η ποσότητα τροφής που είναι αναγκαία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της εγκύου, δεν πρέπει να παραβλέπεται.diatrofognostis

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: