Μακαρόνια από αλεύρι μπανάνας: Νοστιμότερα και με καλύτερο διατροφικό προφίλ από τα κοινά μακαρόνια χωρίς γλουτένη

Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics τα μακαρόνια από αλεύρι πράσινης μπανάνας είναι το καταλληλότερο, ελεύθερο γλουτένης αντικατάστατο του αγαπημένου φαγητού    παιδιών και ενηλίκων.

Είναι γνωστό ότι πολλά προϊόντα για κοιλιοκακικούς αντικαθιστούν την γλουτένη που αφαιρείται με επιπλέον λίπος έτσι ώστε το τρόφιμο που θα προκύψει να είναι όσο πιο εύγευστο γίνεται. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για την γενικότερη υγεία των ατόμων με κοιλιοκάκη καθώς καταναλώνουν αρκετά περισσότερα λιπαρά από τροφές στις οποίες  τα λιπαρά δεν θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν.

Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές που δημιούργησαν τα μακαρόνια αυτά από αλεύρι πράσινης μπανάνας και ασπράδια αυγού κατόρθωσαν, εκτός από την αποφυγή  περιττών λιπαρών στην παρασκευή τους, να αυξήσουν το ποσοστό πρωτεΐνης του τελικού προϊόντος και να αποφύγουν τα κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός τυπικού προϊόντος χωρίς γλουτένη. Δηλαδή τα μακαρόνια δεν «κολλούσαν» τόσο μεταξύ τους, ήταν πιο ελαστικά, διατηρούσαν καλύτερη υγρασία κτλ.

Το πιο εντυπωσιακό όμως κομμάτι της έρευνας ήταν ότι τα αποτελέσματα από τις γευστικές δοκιμές των εθελοντών (μη κοιλιοκακικών) έδειξαν ότι το συγκεκριμένο είδος μακαρονιού προτιμήθηκε και κρίθηκε νοστιμότερο από το συνηθισμένο σταρένιο μακαρόνι .

Εν αναμονή του νέου προϊόντος λοιπόν, ας ελπίσουμε ότι παρόμοια θα δημιουργηθούν και στη χώρα μας. Το καταναλωτικό κοινό σίγουρα υπάρχει…www.nutritastic.wordpresss.com

2 σκέψεις σχετικά με το “Μακαρόνια από αλεύρι μπανάνας: Νοστιμότερα και με καλύτερο διατροφικό προφίλ από τα κοινά μακαρόνια χωρίς γλουτένη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: