Γάλα γαϊδούρας: το «νέο», παλιό υποκατάστατο μητρικού γάλατος ;

Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD

Κάνοντας μια βόλτα στα ψυγεία καταστημάτων με υγιεινές τροφές αλλά και ψαγμένων delicatessen, το μάτι πέφτει πάνω στο «νέο» γάλα γαϊδούρας που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και να πωλείται ως το «γάλα της Κλεοπάτρας» που χαρίζει ομορφιά και μακροζωία ή το νέο προϊόν που βοηθά στο αδυνάτισμα (σύμφωνα με το εύρημα έρευνας του πανεπιστήμιου της Νάπολης ότι αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό σε ποντίκια και του γεγονότος ότι είναι φυσικά χαμηλότερο σε λιπαρά) .

Το συγκεκριμένο γάλα, η παραγωγή του οποίου είναι εποχική και μικρή σε σχέση με αυτή του αγελαδινού γάλακτος, έχει τραβήξει αρκετά το ενδιαφέρον των ερευνητών παγκοσμίως αφού την τελευταία πενταετία μελετάται εκτενώς. Αρκετές εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά για το γάλα αυτό που εκτός των άλλων σημειώνουν ότι είναι το καταλληλότερο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος και αποτελεί εξαιρετική λύση για μωρά (αλλά και ενήλικες) που έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Συγκεκριμένα, το γάλα γαϊδούρας έχει σύσταση που πλησιάζει το μητρικό γάλα όσο κανένα άλλο (ούτε τα σύγχρονα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος), μπορεί να καταναλωθεί πιο ευχάριστα από τα βρέφη (1) και είναι πιο ανεκτό από τον οργανισμό του βρέφους απ΄ότι φόρμουλες με σόγια ή υδρογονωμένες πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος (2).  Αυτό ίσως οφείλεται, μεταξύ άλλων, στα χαμηλά ποσοστά καζεΐνης αλλά και β-λακτογλοβουλίνης. Αυτές είναι δύο πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα η β-λακτογλοβουλίνη δεν είναι παρούσα στο μητρικό γάλα αλλά είναι υψηλή στις φόρμουλες  που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Βέβαια η χρήση του ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος δεν είναι καινούργια ιδέα. Στις παλαιότερες γενιές στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου αποτέλεσε παραδοσιακό τρόπο θρέψης βρεφών όταν για διάφορους λόγους ο θηλασμός δεν ήταν εφικτός. Σήμερα όμως προκύπτουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτή την πρακτική.

Το γάλα γαϊδούρας περιέχει περισσότερη λακτόζη από αυτό της αγελάδας, σε παρόμοια επίπεδα με το μητρικό, η οποία βοηθά να απορροφηθεί το ασβέστιο σε μεγαλύτερα ποσοστά γι΄αυτό και έχει σημειωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στους ενήλικες. Επιπλέον, αυτή η παραπάνω λακτόζη και κυρίως το παράγωγό της, η λακτουλόζη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων της χλωρίδας του πεπτικού (προβιοτικών), τα οποία με τη σειρά τους έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Χαρακτηριστικό του γάλακτος αυτού αποτελεί και η μεγάλη ποσότητα λυσοζύμης, μιας ουσίας με αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  και μειώνει τις πιθανότητες γαστρεντερολογικών φλεγμονών στα βρέφη (3).

Φυσικά καθώς οι έρευνες προχωρούν έχουν παρατηρηθεί θετικές επιδράσεις και για πιθανούς ενήλικες καταναλωτές. Ο ρόλος στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τη θεραπεία του καρκίνου των πνευμόνων είναι μερικές από αυτές.

Ο χρόνος θα δείξει λοιπόν αν το γάλα του συμπαθούς τετράποδου μπορέσει να επαναποτελέσει μια πιο φυσική διέξοδο στην αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος αλλά και λύση για όσους έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού.

1. Monti G. et al. (2007) Efficacy of donkey’s milk in treating highly problematic cow’s milk allergic children: An in vivo and in vitro study. Pediatric Allergy and Immunology 18 (3), p.258-264

2.Iacono G. et al. (1992) Use of ass’s milk in multiple food allergy. Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition 14, p. 177–181

3.Businco L. et al. (2000) Allergenicity of mare’s milk in children with cow’s
milk allergy. Journal of Allergy & Clinical Immunology 105, p. 1031–1034

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: