Ενημέρωση του κοινού για τα πιο πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα στα πλαίσια του 4ου Agroquality festival στο Γκάζι
Ενημέρωση του κοινού για τα πιο πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα στα πλαίσια του 4ου Agroquality festival στο Γκάζι
ΓΕΙΑ ΣΑΣ Κ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ..ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ:ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΥΕΡΓΗΤΙΚΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΛΑΒΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ! ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ?ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΣΤΕΒΙΑΣ?ΠΩΣ ΝΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΝ ΠΑΡΩ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΦΥΤΟ .
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΩ ΧΛΩΡΑ ΦΥΛΛΑ?ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ Κ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΤΑΝ, ΠΑΡΟΤΙ ΓΝΩΣΤΗ, ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ….
tigoumenidis ευχαριστώ
Πολύ συχνή και επίκαιρη ερώτηση! Μας πρόλαβες καθώς Θα ακολουθήσει σύντομα άρθρο για τα γλυκαντικά της εποχής που είναι στο προσκήνιο.
Η στέβια όντως έχει πλέον χαρακτηριστεί ως ένα ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης. Στη φυσική της μορφή είναι περίπου 10-15 φορές πιο γλυκιά απ αυτή και η επεξεργασμένη έχει ακόμη μεγαλύτερη γλυκύτητα.
Τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε ροφήματα/αμαγείρευτο φαγητό. Περίπου 3 κουταλιές της σούπας στέβια αντιστοιχούν σε γλυκύτητα με 1 φλυτζάνι ζάχαρη. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις εκχύλισμα προσθέτοντας ~7γρ τριμμένα αποξηραμένα φύλλα στέβιας σε 1 φλυτζάνι νερό που έχει πάρει μια βράση. Το αφήνεις σκεπασμένο για 24 ώρες και την επόμενη μέρα το σουρώνεις και το αφήνεις σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γίνει σαν σιρόπι. Αυτό το σιρόπι μπορείς μετά να το χρησιμοποιήσεις στα ροφήματα τεστάροντας τη γλυκύτητα που σε ικανοποιεί και φυσικά την επίγευση στέβιας που μπορείς να ανεκτείς.
Όσο αφορά την ασφάλειά της o παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει θέσει την κατανάλωση 4 mg γλυκοσιδών (γλυκαντικές ουσίες της στέβιας) /kg βάρους ως απόλυτα ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι ένας υγιής άνθρωπος μέσου βάρους 70 kg μπορεί άφοβα να καταναλώσει ως και 280 mg γλυκοσιδών την ημέρα. Τώρα βέβαια η ποσότητα γλυκοσιδών σε κάθε εμπορικό παρασκεύασμα στέβιας ποικίλει και θα πρέπει να ελέγχεται.
Υπάρχει βιβλιογραφία για την αρνητική (?) επίδραση της στέβιας στα επίπεδα σακχάρων των διαβητικών τύπου 2 και ατόμων με χαμηλή αρτηριακή πίεση αλλά είναι ανεπαρκής για να βγει κάποιο καταληκτικό συμπέρασμα. Η «ανδρική στείρωση» ως συμπέρασμα είναι ένας αρκετά πομπώδης και υπερβολικός όρος για να χαρακτηρίσει κανείς τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε ποντικούς (στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση τεστοστερόνης στο πλάσμα). Καταλήγουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα (επαλαμβανόμενες έρευνες και έρευνες σε ανθρώπους) που να υποστηρίζουν το παραπάνω οπότε η χρήση μικρής ποσότητας στέβιας καθημερινά μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.
Σχολιάστε