Παγκόσμια μέρα Διατροφής-Επισιτισμού

παγκόσμια-μέρα-διατροφής-επισιτισμούΣήμερα 16 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια μέρα διατροφής-επισιτισμού. Με αφορμή αυτό το γεγονός σας παραθέτουμε την επίσημη και αντιπροσωπευτική ανακοίνωση της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος:

Η φετινή Παγκόσμια μέρα Διατροφής / Επισιτισμού είναι αφιερωμένη στο ζήτημα δημιουργίας βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων, μεταποίησης και διακίνησής τους στους ανθρώπους του πλανήτη. Αυτό που για πολλούς ανθρώπους είναι αυτονόητο, η καθημερινή και εύκολη πρόσβαση σε τροφή, για άλλους είναι ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης.
 
Το επισιτιστικό  ζήτημα στο πλανήτη μας δεν μπορεί και δεν θα λυθεί μέσα από την φιλευσπλαχνία των πλουσίων προς τους φτωχούς. Η σταθερή επάρκεια ποιοτικής τροφής απαιτεί ανάπτυξη υποδομών για την καλλιέργεια και την μεταποίηση των τροφίμων, απαιτεί δράσεις για την προστασία της καλλιεργήσιμης γης από την ανθρώπινη παρέμβαση (υπερ-καλλιέργεια, μόλυνση περιβάλλοντος κλπ) και σεβασμό στις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη.
 
Όλα αυτά για να γίνουν όμως χρειάζονται την ανάπτυξη και την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και τον σχεδιασμό μακρόπνοων πολιτικών που θα θέτουν σαν πρωταρχικό ζήτημα την ανάπτυξη για εξυπηρέτηση των ανθρώπινων διατροφικών αναγκών  και όχι των αναγκών της αγοράς και του εμπορίου.
 
Μέσα από αυτό το πρίσμα επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η εισαγωγή του κριτηρίου της διατροφικής ποιότητας σαν βασικό χαρακτηριστικό των Ελληνικών προϊόντων και η θέσπιση υψηλών δεδομένων ποιότητας, για να είναι δυνατή η ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Χωρίς αυτά τα συστατικά τα Ελληνικά προϊόντα θα αδυνατούν να αποκτήσουν ταυτότητα στο εξωτερικό και θα αποτελούν προϊόντα β‘ επιλογής. 
 
Στην πατρίδα μας όπου η οικονομική κρίση έχει συμπιέσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο, η πολιτεία (κεντρική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση) να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας κατά του υποσιτισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ακυρώσει βάρβαρες και απάνθρωπες κινήσεις εκμαυλισμού της κοινωνίας όπως η «διανομή τροφίμων  μόνο για Έλληνες». Η επαρκής διατροφή πρέπει να θεωρείτε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
 
Οι Έλληνες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, υποδέχονται τη σημερινή μέρα με προβληματισμό και με τη σκέψη στους συνανθρώπους μας που ζουν στη χώρα μας και αντιμετωπίζουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Για εμάς η Παγκόσμια Μέρα Διατροφής / Επισιτισμού, δεν είναι μέρα γιορτής ή πανηγυρισμών. Είναι μέρα προβληματισμού και περίσκεψης. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: