Το όνομα ελαφίνη και το προβιοτικό μικρόβιο Lactococcus lactis ενδέχεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλη
στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology μπορεί να κρύβουν την επόμενη γενιά θεραπειών για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης.
Μια διεθνής συνεργασία Γάλλων, Καναδών και Ελβετών επιστημόνων κατάφερε να δείξει ότι η ελαφίνη, μια πρωτεΐνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εμφανίζεται σε αρκετά μικρότερες ποσότητες στο έντερο των κοιλιοκακικών σε σχέση με αυτό των υγιών ατόμων. Φάνηκε πως η ελαφίνη είναι ικανή να προλάβει την καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου κατά την διάρκεια φλεγμονής και επίσης ότι μπορεί να σχετιστεί με ένζυμα υπεύθυνα για την ανεπαρκή διάσπαση της γλουτένης. Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε ότι μπορεί να μειώσει την τοξικότητα της γλουτένης μέσω αύξησης της παραγωγή της αλλά και ανάλογων πρωτεϊνών στο έντερο των κοιλιοκακικών.
Με αυτό ως δεδομένο οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο επόμενο βήμα που ήταν χρησιμοποιήσουν ένα άκακο προβιοτικό βακτήριο, που βρίσκουμε συχνά στο φαγητό, τον λακτόκοκκο lactis, που τροποποιήθηκε για να παράγει ελαφίνη. Το προβιοτικό αυτό μετά δόθηκε σε ποντίκια με δυσανεξία στην γλουτένη, τα οποία και παρουσίασαν σημαντική μείωση στην φλεγμονή του εντερικού τους βλεννογόνου.
Μετά την απόκτηση πατέντας για την συγκεκριμένη τεχνική, το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο INRA αναμένει ότι η αποκάλυψη των μηχανισμών με τους οποίους η ελαφίνη καταφέρνει να εκφέρει τόσο θετικά αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου αλλά και την κοιλιοκάκη.
Σχολιάστε