5 αιτίες για να μην μειωθεί το περιττό βάρος

Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD

αιτίες_για_να_μην_μειωθεί_το_περιττό_βάροςΗ απόφαση πάρθηκε. Τα περιττά κιλά θα πρέπει να φύγουν. Κι ενώ έχουν γίνει αλλαγές στη ποιότητα της διατροφής προς το καλύτερο και η φυσική δραστηριότητα έχει αυξηθεί, το βάρος στη ζυγαριά δεν δείχνει να μειώνεται σημαντικά. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μήπως αποτελείτε την εξαίρεση στον κανόνα και υπάρχει κάποιο μεταβολικό/ ορμονολογικό πρόβλημα που σας εμποδίζει να αποκτήσετε το ιδανικό βάρος για το σώμα σας;

Οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μικρότερες απ ότι νομίζετε. Το πιο πιθανόν είναι να κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη :

Ο στόχος σας δεν είναι ρεαλιστικός

Ο στόχος βάρους που έχετε θέσει στον εαυτό σας δεν είναι ρεαλιστικός και ενώ προσπαθείτε μάταια να τον φτάσετε, η ψυχολογία σας επηρεάζεται αρνητικά. Οι υπερβολικές απαιτήσεις που μπορεί να έχετε από το σώμα σας ίσως ξεπερνούν τις προσωπικές σας αντοχές την δεδομένη στιγμή ή βρίσκονται στην πραγματικότητα κάτω από το όριο του φυσιολογικού σας βάρους. Θυμηθείτε ότι για το κάθε σώμα υπάρχει ένα εύρος φυσιολογικού βάρους και ότι το σημαντικότερο είναι να είστε και να παραμείνετε μέσα σ αυτό το εύρος και όχι να φτάσετε κατ ανάγκη ένα συγκεκριμένο νούμερο.

Ανυπομονησία

Ζυγίζεστε καθημερινά ή και αρκετές φορές την ημέρα με αποτέλεσμα να έχετε λανθασμένη εντύπωση για τους καρπούς που μπορεί να αποδώσει η προσπάθειά σας. Απογοητεύεστε ή υπερεκτιμάτε το βραχυπρόσθεσμο νούμερο της ζυγαριάς και προσαρμόζετε την διατροφή σας ανάλογα, υποθάλπτοντας έτσι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με την επιθυμία για μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά διατροφικά λάθη και τελικά εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Αυστηρή δίαιτα και στέρηση

Ως απόρροια της επιθυμίας για γρήγορα, θεαματικά αποτελέσματα, καταλήγετε να στερείστε υπερβολικά και να μην καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας συνήθως σας ωθεί στο να ακολουθείτε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα κάποιες μέρες και να κάνετε υπερβολές τις υπόλοιπες.

Υγρές Θερμίδες

Μπορεί να έχετε υπολογίσει μέχρι και την τελευταία θερμίδα των γευμάτων που τρώτε αλλά «κρυμμένη» ενέργεια υπάρχει και σε αρκετά ποτά που πίνετε μέσα στην ημέρα. Ποτά όπως χυμοί, αναψυκτικά, μιλκσεϊκ, παρασκευάσματα καφέ, ροφήματα σοκολάτας, αλκοόλ κ α μπορούν να εκτροχιάσουν την θερμιδική σας πρόσληψη.

Υπερεκτίμηση της ενεργειακής δαπάνης

Αφού γυμνάζεστε παραπάνω από ότι στο παρελθόν, σίγουρα μπορείτε να είστε και πιο επιεικείς με την διατροφή σας, σωστά; Λάθος. Έρευνες έχουν αναδείξει ότι τείνουμε να υπερεκτιμούμε την θερμιδική απώλεια που μπορούμε να επιτύχουμε σε ένα πρόγραμμα άθλησης. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμιδικές απώλειες που αναγράφονται στα μηχανήματα γυμναστηρίου ή πίνακες αθλημάτων είναι κατά προσέγγιση και βασίζονται σε μέσους όρους θερμιδικών απωλειών ανά άθλημα και όχι στην προσωπική σας θερμιδική απώλεια.diatrofognostis

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: