Μπορεί η αϋπνία να σε παχύνει ;

Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD

Αρκετές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να διαπιστώσουν την αλήθεια πίσω απο αυτό το ερώτημα. Η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία στο παρελθόν και η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μοιάζει να είναι καταφατική.

Δύο νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν πλέον τα ευρήματα του παρελθόντος και να μας δώσουν ακόμη περισσότερα δεδομένα για το πώς αυτές οι δύο καταστάσεις συνδέονται.

Η πρώτη μελέτη απο ερευνητές του νοσοκομείου Brigham, συνεργάτη της ιατρικής σχολής του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine  κατάφερε να αποδείξει ότι η μακροχρόνια στέρηση ύπνου (5-6 ώρες το 24ωρο) μειώνει τον βασικό μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για το κυλιόμενο ωράριο ύπνου όπου οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες του 24ωρου κάθε φορά, μιμούμενοι τους εργαζόμενους που πρέπει να δουλεύουν (οπότε και να κοιμούνται) σε διαφορετικές βάρδιες ανα τακτά διατήματα.

Οι εν λόγω ερευνητές, αναλύοντας τα αποτελέσματά τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με μια τέτοια μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού που προκλήθηκε απο την αϋπνία, ένα άτομο μπορεί να αυξήσει το βάρος του έως και 5 κιλά το χρόνο χωρίς να αλλάξει τίποτα στη διατροφή ή την καθημερινή του δραστηριότητα.

Η δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  American Journal of Human Biology είναι μια ανασκόπηση πληθώρας ερευνών που έχουν γίνει στο παρελθόν πάνω στο θέμα. Μετά απο ανάλυση των ευρημάτων βρέθηκε ότι το να κοιμάται κανείς κάτω απο 6 ώρες το 24ωρο μπορεί να απορυθμίσει την όρεξη και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και μακροχρόνια σε αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και παχυσαρκία.

Εκτός αυτού, ο κίνδυνος διαβήτη, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων δείχνει να μεγαλώνει όταν είναι παρούσα η στέρηση ύπνου. Βρέθηκε επίσης ότι η σχέση αϋπνίας και αυξημένου δείκτη μάζας σώματος και παχυσαρκίας είναι ακόμη πιο δυνατή σε παιδιά και εφήβους αλλά και άτομα με μικρότερο οικονομικό εισόδημα. http://www.nutritastic.wordpress.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: