Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Από Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD

δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π χ αντικαταθλιπτικά φάρμακα, υπνωτικά φάρμακα, ισχυρά παυσίπονα κλπ), η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και παθολογικές καταστάσεις του εντέρου. Συνήθως όμως η δυσκοιλιότητα προέρχεται από κακές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι η καθημερινή κατανάλωση πολλών μαλακών τροφών που είναι φτωχές σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με ελάχιστη ή μηδαμινή σωματική άσκηση/δραστηριότητα.

Το αποτέλεσμα είναι η ενοχλητική αίσθηση φουσκώματος και τυμπανισμού στη κοιλιά, που ορισμένες φορές συνοδεύεται  και από πόνο. Η δυσκολία στη αφόδευση, η παραγωγή μικρών, εξαιρετικά σκουρόχρωμων και αφυδατωμένων κοπράνων όπως και το αίσθημα μειωμένης ικανοποίησης και πρηξίματος ακόμη και μετά την αφόδευση είναι ενδεικτικά ενός δυσκοίλιου ατόμου.

Τι πρέπει να κάνω για να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα αποτελεσματικά;

·    Είναι απαραίτητο να πίνετε 8-10 ποτήρια υγρών/ημέρα τουλάχιστον (κυρίως νερό, αφεψήματα, γάλα, χυμούς κ.α.)-η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το σωματικό σας βάρος-.

· Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που σας δημιουργεί δυσκοιλιότητα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα τροφίμων που είναι υψηλά σε φυτικές ίνες για όσο καιρό λαμβάνετε την αγωγή. Τα τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες, ενώ γενικά βοηθούν στη αντιμετώπιση, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χειροτερέψουν την δυσκοιλιότητα σε ορισμένα άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή. Αν νομίζετε ότι η δυσκοιλιότητά σας είναι παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε  μιλήστε στον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

· Καταναλώνετε ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών εισάγοντας στη διατροφή σας περισσότερες μερίδες προϊόντων ολικής αλέσεως, λαχανικών και φρούτων (σε ποσότητες που θα ορίσει εξατομικευμένα ο κλινικός διαιτολόγος).

· Προσπαθήστε να περπατάτε και να κινήστε περισσότερο. Η καθημερινή δραστηριότητα είναι παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

· Κρατείστε σταθερό ωράριο γευμάτων και αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

· Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια γαλακτοκομικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν την λειτουργία του εντέρου σας.

· Τα σκευάσματα φυτικών ινών (π χ Psyllium Husk) μπορεί να είναι ωφέλιμα. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης.

· Αν το πρόβλημά σας επιμένει, ζητήστε την συμβουλή του κλινικού διαιτολόγου ή του γιατρού σας.

Προσοχή!
Οι υπερβολικά στερητικές δίαιτες με εξαιρετικά μειωμένα λιπαρά (π χ 1 κ σ λάδι/ημέρα ή και καθόλου) μπορεί επίσης να ευθύνονται για «κρούσματα» δυσκοιλιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι άτομα που προσπαθούν να χάσουν 1-2 κιλά κάνοντας μια τέτοια στερητική «δίαιτα-αστραπή» εμφανίζουν δυσκοιλιότητα και πρήξιμο στη κοιλιά που τους προσθέτει βάρος!diatrofognostis

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: